Den Kongelige Mynt ble opprettet i 1686 som del av Kongsberg Sølvverk. Et nasjonalt klenodium som hadde vært 334 år i 2020. Imidlertid er ledelsen i Norges Bank stolt over å ha nedlagt denne institusjonen som innen sin ramme kunne ha gitt hundrevis av høyteknologiske arbeidsplasser.
Fransk kultur er kjent over hele verden, og franske politikere og finansfolk vet å ta vare på fortiden. Den kongelige mynt, Monnaie de Paris, er 1150 år og har en pengehistorie som selv i digitalhysteriets tidsalder knuser tanker om Det kontantløse samfunn i Frankrike.
Det har nå gått 12 århundrer siden Charles den skallete reorganiserte pengeproduksjonen for å forsterke nasjonal identitet og enhet. 25 juni i året 864 proklamerte han en ny lov og opprettet ti myntverk, hvorav Monnaie de Paris var en av dem. Monnaie de Paris
Gull og arbeidsplasser
Monnaie de Paris har 500 ansatte, og hvert år produseres det 120 000 gullmynter, 100 000 medaljer og 130 000 offisielle dekorasjoner. Produksjon av mynter er fremdeles knyttet til nasjonal stolthet og betraktes som et verktøy for å fremme fransk kultur. Minnemyntsalg fra Monnaie de Paris
Norge ikke verdig kulturelle markeringer
Hundre og tyve tusen gullmynter hvert år! Du kan sammenligne dette med norsk produksjon - gullet glimrer med totalt fravær! I anledning av Norges 200 års jubileum i 2014 overgikk Norges Bank seg selv med å utgi én – 1 - minnemynt av sølv på 16,85 gram. Dette er halvparten av den internasjonale norm for minnemynter i sølv. Norges Banks ledelse mente nok at markeringen av det viktigste nasjonale jubileet siden selvstendighet fra svenskene i 1905 var ivaretatt for ettertiden. Tre ganger tre hurra for kulturell innsats?
Selv ikke Norges Banks 200 års jubileum i 2016 var verdig edelt metall. Jubileet ble markert med en 20-kroning. Saken er at etter 2014 har Norges Bank nøyd seg med å utgi mynter av glanset kobber, zink og nikkel.
20-kroningen reflekterte for så vidt sentralbankens aversjon mot gull som verdibærer og sølv som edelt malm. I 2004 solgte banken Norges krigsgull for slikk og ingenting og kjøperne blir fremdeles hemmeligholdt av banken. Minnemyntsalg fra Norges Bank
Nasjonal stolthet
Monnaie de Paris er en kulturinstitusjon som ikke bare tenker på penger. Det å fremme kunst og kultur er viktig for institusjonen, og i forbindelse med European Heritage 2014 ble utstillingen om pengenes historie i Frankrike vist i 20 byer. Dessuten arrangerer Monnaie de Paris 3-4 store kunstutstillinger hvert år.
In 2014, Monnaie de Paris revived the ancient network of France's provincial mints that contributed to its history and the reach of its influence. The exhibition Heads or Tails: 1,150 years of minting coins in France, was shown in 20 cities throughout France between mid-June and the European Heritage Days in September. It retraced the history of minting coins, the different crafts involved, and what became of each of the old workshops that played a part in the process.
Museet er åpent fra 6 februar til 31 desember i 2020.
Museet er åpent fra 6 februar til 31 desember i 2020.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar