mandag 17. februar 2020

Historiske gullpriser

av Robert Wood – Sosiolog -
Vurderer du gullpriser og utvikling over tid, er det viktig å ta to enkle parametere i betraktning: Prisen på dollar og inflasjon.

Én dollar for 10 år siden har ikke samme verdi som i dag. Det samme gjelder norske kroner. Norges Banks bevisste inflasjonspolitikk sørger for at sparepengene dine blir 2 - 3 prosent mindre verdt år for år. Bankens begrunnelse er samfunnsøkonomisk, men du blir fattigere.

Konsumprisen kan beregnes med SSBs kalkulator: 

14. februar 2020
Ifølge Norges Banks valutakurs kostet én dollar 9,25 kroner.
Spotpris på 1 ounce gull var $ 1.583 = 14.643 kroner.

14. februar 2010
Ifølge Norges Banks valutakurs kostet én dollar 6,12 kroner.
Spotpris på 1 ounce gull var $ 1.092 = 6.683 kroner.

Inflasjonsjustert
Per 14.februar 2010 tilsvarte 6.683 kroner i 2010 ca. 7.953 kroner i 2020.
Prisen på gull per ounce (31,103 gram) viser at verdien og prisen på gull har steget kraftig i løpet av 10 år. Reell prisstigning er 7.960 kroner.

torsdag 13. februar 2020

Aksjer i AngloGold Ashanti

av Robert Wood - Sosiolog -
Uttrykket Aksjene var en virkelig gullgruve har dobbelt betydning. Har du kjøpt aksjer som gir fenomenal avkastning, eller har du kjøpt aksjer i en gullgruve?

Fra ørsmå gullkorn, funnet i ubearbeidet jord, grus og stein, og til ferdigsmeltet barre i hvelv av betong og stål, går gullet gjennom en prosess som kan sammenlignes med en biologisk næringskjede. Gullkorn på 0,1 gram er usynlig krill på bunnen av næringskjeden, og fete barrer ligner velfødde spermhvaler lenger opp i kjeden. På toppen av næringskjeden fråtser de superrike i det ettertraktede, glitrende kjøttet.



Et tveegget sverd
En næringskjede består av flere ledd. Du ønsker i utgangspunktet å høste en god fortjeneste i bytte mot dine investeringspenger. Spørsmålet blir da hvor i næringskjeden du vil jakte og bli jaktet på. Kjøper du aksjer i gruveselskap, går du inn med pengene dine på bunnen av næringskjeden. Hvis gruveselskapet har en jevn og sikker produksjon, er det sjanse for aksjeutbytte hvert år. Hvis selvsamme gruveselskap finner nye, lovende felt å utvikle, har du funnet gull i en annen betydning. Aksjene dine vil skyte verdimessig i været på børsene, og det vil lønne seg å selge dem for å hente ut en garantert fortjeneste der og da.
   Dessuten er den politiske situasjonen i verden en pådriver for endringer i aksjekurser. Gullgruveaksjer kan være en såkalt "dårlig nytt" aksjer. De stiger i verdi når andre aksjer synker (Men ikke bestandig ;-) ). Dette har igjen sammenheng med at gullprisen har en tendens til å stige ved geopolitisk uro. (Eller en verdensomspennende epidemi). Høyere gullpriser gir høyere fortjeneste for gullgruve selskaper. Investorer søker til det de oppfatter som trygge havner for pengene sine.

Kanskje og hvis
Som all aksjehandel består investeringer i gullgruver av ordene kanskje og hvis. Graden av usikkerhet er stor, og tap og fortjeneste kan vanskelig forutsies. Vil du investere i aksjer knyttet til gullgruver, kan du for eksempel kjøpe aksjer online gjennom Nordnet. Slike aksjekjøp krever imidlertid kunnskaper om gruveselskapet du eventuelt vil satse på. Prisen på gull er for stigende, og prisen på aksjer i gullgruveselskaper stiger også, men ikke så mye som man skulle tro. Er du daytrader som vil ta ut din daglige fortjeneste ved å kjøpe og selge fra time til time, fra minutt til minutt, er gruveaksjer risikosport av ypperste kvalitet.

Fang en fallende kniv
Noen ganger er det moro å teste teori med praksis. 12.3.2014 kjøpte jeg 100 aksjer i verdens verste gruveselskap, AngloGold Ashanti, for å se på sammenhenger mellom prisen på gull og prisen på gullgruveaksjer. 12.3.2014 var aksjeprisen $ 18,70 og 4.11.2014 hadde den falt til $ 9,40 per aksje. Samtidig er norske kroner svekketprisen på dollar økt fra $ 6 til $ 7.

Berg og dalbane
Mine 100 aksjer hadde blitt halvert i verdi, men nedgangen ble kompensert med høyere dollarverdi. Så var spørsmålet: Burde jeg nå satse på at verdifallet på aksjen hadde nådd bunnen? Burde jeg kjøpe 100 nye aksjer siden de nå vr billige og til tross for at dollaren var dyrere? Bør jeg fange den fallende kniven?

Aksjestatus 13.02.2020
Tiden flyr og Tid er penger og AngloGold Ashanti fungerer, om ikke i beste velgående. Mine 100 aksjer er i dag priset til $ 19,77 per stk og amerikanske dollar står i NOK 9,20. Dvs. at jeg kan selge aksjene jeg kjøpte for 11 200 kroner for 18 200 kroner. En fortjeneste på 7000 kroner før eventuell skatt.
   Men hvis det bare hadde vært så enkelt. Norge har hatt en 14,5 % inflasjon siden 2014 slik at mine opprinnelige 11 200 kroner tilsvarer i dag 12 800 kroner. Den reelle gevinsten blir dermed lavere enn den som vises på skjermen. AngloGold Ashanti

torsdag 6. februar 2020

Fransk Storhet – norsk smålighet

av Robert Wood – Sosiolog -
Den Kongelige Mynt ble opprettet i 1686 som del av Kongsberg Sølvverk. Et nasjonalt klenodium som hadde vært 334 år i 2020. Imidlertid er ledelsen i Norges Bank stolt over å ha nedlagt denne institusjonen som innen sin ramme kunne ha gitt hundrevis av høyteknologiske arbeidsplasser.

Fransk kultur er kjent over hele verden, og franske politikere og finansfolk vet å ta vare på fortiden. Den kongelige mynt, Monnaie de Paris, er 1150 år og har en pengehistorie som selv i digitalhysteriets tidsalder knuser tanker om Det kontantløse samfunn i Frankrike.
   Det har nå gått 12 århundrer siden Charles den skallete reorganiserte pengeproduksjonen for å forsterke nasjonal identitet og enhet. 25 juni i året 864 proklamerte han en ny lov og opprettet ti myntverk, hvorav Monnaie de Paris var en av dem. Monnaie de Paris



Gull og arbeidsplasser
Monnaie de Paris har 500 ansatte, og hvert år produseres det 120 000 gullmynter, 100 000 medaljer og 130 000 offisielle dekorasjoner. Produksjon av mynter er fremdeles knyttet til nasjonal stolthet og betraktes som et verktøy for å fremme fransk kultur. Minnemyntsalg fra Monnaie de Paris

Norge ikke verdig kulturelle markeringer
Hundre og tyve tusen gullmynter hvert år! Du kan sammenligne dette med norsk produksjon - gullet glimrer med totalt fravær! I anledning av Norges 200 års jubileum i 2014 overgikk Norges Bank seg selv med å utgi én – 1 - minnemynt av sølv på 16,85 gram. Dette er halvparten av den internasjonale norm for minnemynter i sølv. Norges Banks ledelse mente nok at markeringen av det viktigste nasjonale jubileet siden selvstendighet fra svenskene i 1905 var ivaretatt for ettertiden. Tre ganger tre hurra for kulturell innsats?
   Selv ikke Norges Banks 200 års jubileum i 2016 var verdig edelt metall. Jubileet ble markert med en 20-kroning. Saken er at etter 2014 har Norges Bank nøyd seg med å utgi mynter av glanset kobber, zink og nikkel.
   20-kroningen reflekterte for så vidt sentralbankens aversjon mot gull som verdibærer og sølv som edelt malm. I 2004 solgte banken Norges krigsgull for slikk og ingenting og kjøperne blir fremdeles hemmeligholdt av banken. Minnemyntsalg fra Norges Bank


Nasjonal stolthet 
Monnaie de Paris er en kulturinstitusjon som ikke bare tenker på penger. Det å fremme kunst og kultur er viktig for institusjonen, og i forbindelse med European Heritage 2014 ble utstillingen om pengenes historie i Frankrike vist i 20 byer. Dessuten arrangerer Monnaie de Paris 3-4 store kunstutstillinger hvert år.

In 2014, Monnaie de Paris revived the ancient network of France's provincial mints that contributed to its history and the reach of its influence. The exhibition Heads or Tails: 1,150 years of minting coins in France, was shown in 20 cities throughout France between mid-June and the European Heritage Days in September. It retraced the history of minting coins, the different crafts involved, and what became of each of the old workshops that played a part in the process.


Museet er åpent fra 6 februar til 31 desember i 2020.