av Robert Wood - Sosiolog -
Uttrykket Aksjene var en virkelig gullgruve har dobbelt betydning. Har du kjøpt aksjer som gir fenomenal avkastning, eller har du kjøpt aksjer i en gullgruve?
Fra ørsmå gullkorn, funnet i ubearbeidet jord, grus og stein, og til ferdigsmeltet barre i hvelv av betong og stål, går gullet gjennom en prosess som kan sammenlignes med en biologisk næringskjede. Gullkorn på 0,1 gram er usynlig krill på bunnen av næringskjeden, og fete barrer ligner velfødde spermhvaler lenger opp i kjeden. På toppen av næringskjeden fråtser de superrike i det ettertraktede, glitrende kjøttet.
Et tveegget sverd
En næringskjede består av flere ledd. Du ønsker i utgangspunktet å høste en god fortjeneste i bytte mot dine investeringspenger. Spørsmålet blir da hvor i næringskjeden du vil jakte og bli jaktet på. Kjøper du aksjer i gruveselskap, går du inn med pengene dine på bunnen av næringskjeden. Hvis gruveselskapet har en jevn og sikker produksjon, er det sjanse for aksjeutbytte hvert år. Hvis selvsamme gruveselskap finner nye, lovende felt å utvikle, har du funnet gull i en annen betydning. Aksjene dine vil skyte verdimessig i været på børsene, og det vil lønne seg å selge dem for å hente ut en garantert fortjeneste der og da.
Dessuten er den politiske situasjonen i verden en pådriver for endringer i aksjekurser. Gullgruveaksjer kan være en såkalt "dårlig nytt" aksjer. De stiger i verdi når andre aksjer synker (Men ikke bestandig ;-) ). Dette har igjen sammenheng med at gullprisen har en tendens til å stige ved geopolitisk uro. (Eller en verdensomspennende epidemi). Høyere gullpriser gir høyere fortjeneste for gullgruve selskaper. Investorer søker til det de oppfatter som trygge havner for pengene sine.
Kanskje og hvis
Som all aksjehandel består investeringer i gullgruver av ordene kanskje og hvis. Graden av usikkerhet er stor, og tap og fortjeneste kan vanskelig forutsies. Vil du investere i aksjer knyttet til gullgruver, kan du for eksempel kjøpe aksjer online gjennom Nordnet. Slike aksjekjøp krever imidlertid kunnskaper om gruveselskapet du eventuelt vil satse på. Prisen på gull er for stigende, og prisen på aksjer i gullgruveselskaper stiger også, men ikke så mye som man skulle tro. Er du daytrader som vil ta ut din daglige fortjeneste ved å kjøpe og selge fra time til time, fra minutt til minutt, er gruveaksjer risikosport av ypperste kvalitet.
Fang en fallende kniv
Noen ganger er det moro å teste teori med praksis. 12.3.2014 kjøpte jeg 100 aksjer i verdens verste gruveselskap, AngloGold Ashanti, for å se på sammenhenger mellom prisen på gull og prisen på gullgruveaksjer. 12.3.2014 var aksjeprisen $ 18,70 og 4.11.2014 hadde den falt til $ 9,40 per aksje. Samtidig er norske kroner svekketprisen på dollar økt fra $ 6 til $ 7.
Berg og dalbane
Mine 100 aksjer hadde blitt halvert i verdi, men nedgangen ble kompensert med høyere dollarverdi. Så var spørsmålet: Burde jeg nå satse på at verdifallet på aksjen hadde nådd bunnen? Burde jeg kjøpe 100 nye aksjer siden de nå vr billige og til tross for at dollaren var dyrere? Bør jeg fange den fallende kniven?
Aksjestatus 13.02.2020
Tiden flyr og Tid er penger og AngloGold Ashanti fungerer, om ikke i beste velgående. Mine 100 aksjer er i dag priset til $ 19,77 per stk og amerikanske dollar står i NOK 9,20. Dvs. at jeg kan selge aksjene jeg kjøpte for 11 200 kroner for 18 200 kroner. En fortjeneste på 7000 kroner før eventuell skatt.
Men hvis det bare hadde vært så enkelt. Norge har hatt en 14,5 % inflasjon siden 2014 slik at mine opprinnelige 11 200 kroner tilsvarer i dag 12 800 kroner. Den reelle gevinsten blir dermed lavere enn den som vises på skjermen.
AngloGold Ashanti