mandag 10. desember 2018

Myntsamling for ungdom

av Robert Wood - Sosiolog -
Barn og ungdom som samler på mynter er lykkelige mennesker. De som samler på investeringsmynter i sølv er dobbelt lykkelige, for de får det beste av to verdener.

Den første verden dreier det seg om samlergleden, den andre verdenen dreier seg om metall- og pengeverdi. De får gleden ved å samle og fornuften ved å investere litt av lommepengene i sølv. Dessuten får de kunnskaper knyttet til motivet på mynten. Forskjellen mellom en myntsamling i sølv og en frimerkesamling av papir er at sølvmynter er verdibærere i kraft av metallet. Selv om myntene aldri vil få en samlerverdi på samlermarkedet, vil myntene alltid inneha en metallverdi i kraft av at det er et edelt metall med stigende etterspørsel.

Myntsamling
Ønsker man å starte en samling bestående av investeringsmynter i sølv for barn, finnes det et godt utvalg til en pris som passer enhver lommebok. 10. desember 2018 koster for eksempel ny-pregede 1-ounce mynter mellom 150 og 250 kroner per stk. Det øyeblikket man beveger seg ut på samlemarkedet for ny-pregede sølvmynter vil prisen på 2018-2019 myntene variere fra 300 til 5 000 kroner. Sistnevnte priskategori er spesiallagede Limited Edition mynter beregnet på «bare må ha den» samlere.

Metall- og dollarverdi
Prisen på investeringsmynter varierer fra time til time, fra dag til dag. I første omgang er det to faktorer som styrer prissettingen. Metallverdien og dollarverdien. Metallverdien fastsettes av spotmarkedet på sølv på børsen, dvs. hva kjøper er villig til å kjøpe for og hva selger er villig til å selge for. Og som norsk kjøper må man forholde deg til kursen på dollar.
   I neste omgang legger grossisten til et Premium – et pristillegg – som blir deres fortjeneste. Størrelsen på Premium styres av blant annet om konkurranse om kunden, dollarens verdi, etterspørsel fra samlere, hvor mange mynter som preges, hvor mynten kommer fra, motiv, reklame, illusjoner og moteretninger. Forhandlerens tar også et Premium for å kjøpe mynten tilbake fra kunden, men da kjøper forhandleren metallet. Produksjonskostnaden ved å prege mynten faller bort.
   Det er ikke uoverkommelig å samle på investeringsmynter, fordi sølv er en økonomiske lettvekter i forhold til den økonomiske tungvekteren, gull. Sølv er for tiden 65 - 70 ganger billigere enn gull, men hvis man er rik nok til å gi bort gullmynter som gaver finnes de som investeringsmynter fra 1 gram oppover til 100 kilo eller mer ;-) (1 kg gull = 330 000 kroner)

Spesialisering
Som alle andre samleobjekter, er investeringsmynter i sølv ikke verdt mer enn det markedet er villig til å betale. Hvis man vil hjelpe barn og ungdom å starte med å samle mynter som ferskvare, bør man ta utgangspunkt i mynter de synes er morsomme (kinesiske Panda mynter), dyremotiver (australske kookaburra mynter) og temaorientert mynter (østeriske musikkinstrument mynter). Som nybegynner lønner det seg å kjøpe til laveste pris, som for eksempel Canadian Leaf mynten (150 kroner per stk desember 2018). Riktignok finnes Leaf-mynten i mange varianter, men de fleste variantene faller utenfor det som defineres som investeringsmynter. Variantene tilhører samlermarkedet, og samleobjekter koster ofte så mye at det er lite sannsynlig at metallverdien noensinne vil ta igjen det man opprinnelig gav for mynten. Men en ekte samler vil uunngåelig ekspandere over til samlemarkedet.

Ekte samleglede
Ovennevnte kan høres enkelt ut, men samling må komme innenfra og barn og ungdom samler gjerne på ting som det samles på i vennekretsen. På 1960-tallet samlet gutter på frimerker og jenter på glansbilder. Man må ha et genuint ønske om å samle på mynter. Som voksne kan man inspirere og oppmuntre og argumentere for denne hobbyen, men hvis barna foretrekker å samle Pokemon-kort, la dem gjøre det. Uansett hva barna foretrekker i øyeblikket, kan det være en tanke å starte en liten, uoffisiell samling av investeringsmynter på deres vegne.

Alle egg i samme kurv?
Spre barnas sparepenger, sikre framtiden mot inflasjon. Hvis man er heldig kan barna få bedre avkastning ved å selge sølvmynt-samlingen en gang i framtiden, enn det de vil få ved å spare i såkalte høyrente-konto eller fond. En sparetype utelukker ikke andre. Investeringsmynter bør først og fremst sees om en forsikring mot «i tilfelle noe skjer med økonomien». Uansett motiv for samling er det visse faktorer man bør ta i betraktning: Hvor mye må man betale for investeringsmynten? Hvor mye kan man få tilbake for samme mynt når man selger?
     Bli ikke overrasket over at kjøp-/salgsprovisjonen kan bli på 12 – 17 %. Med andre ord, verdien på investeringsmyntent, må stige 12 – 17 % før man får tilbake det man har gitt for den. Det betyr at prisen på metallet må stige enda mer før man kan ta ut fortjeneste. Og som aksjer, kan verdien på sølv falle. Med andre ord. Det er vanskelig å spå om framtidig verdi på sølv, men det vi vet er at inflasjonen i Norge er på 2-3 prosent. Hundre kroner i dag er verdt 97 korner eller mindre på samme tid neste år.

Ja takk, begge deler
Enten man akter å investere i både sølv og gull er det fordeler og ulemper ved begge metallene. Dessuten man kjøpe investeringsmynter i Norge, da det ikke er merverdiavgift på investeringsmynter. Bestiller man derimot de samme investeringsmynter fra utlandet vil Tolletaten insisterer på at investeringsmynter du kan kjøpe i butikken er momsfri, men den samme mynten er momspliktig ved egenimport. Da er mynten en vare. Dette innebærer at barn og unge som samler på investeringsmynter bør gjøres oppmerksom på at de må betale 25% merverdiavgift på kjøp fra utlandet. Tolletaten vil ikke svare på spørsmålet om hvorfor en momspliktig vare kan selges momsfritt over disk. Les Epost fra TolletatenEpost fra Tolletaten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar