onsdag 28. november 2018

Gull og grønne skoger

av Robert Wood
Det er mye gull på jorden. Millioner av tonn er oppløst i havvann, og uanede mengder er avleiret så dypt at det ikke kan utvinnes med dagens teknologi.

World Gold Council estimerer at det hittil er gravd fram 190 040 tonn gull. For tiden er dette metallet verdsatt til 62.713.200.000.000 millioner kroner av en liten gruppe menn som kjøper og selger gull seg imellom «på papiret». I noen land selges fysisk gull. Tyrkia, for eksempel, selger til Iran i bytte mot billig olje og gass. Norges Bank solgte landets krigsgull til en hemmelig kjøper. Mesteparten av verdens gull ligger urørt i massive hvelv. Og hvelvene befinner seg i «sikre» land hvor det er mindre sannsynlig at politikerne vil beslaglegge gullet etter eget godtbefinnende.

Lommerusk
Hvis vi ser Oljefondets verdi opp mot markedsverdien til det gule metallet, er fondet som lommerusk å regne. Men det er én stor forskjell mellom olje og gull. Selv om 85 % brennes i biler og til el-produksjon, brukes olje til utallige formål, Og restprodukter, som CO2, slippes ut i atmosfæren og forårsaker global oppvarming. Olje brukes opp.
   Gull derimot brukes til forholdsvis fåtallige formål. Av en årsproduksjon på 3000 tonn anvendes bare 10 - 14 % av gullet i industrien. I motsetning til olje blir industrigullet resirkulert og brukt om og om igjen. Det er ikke mange årene siden man estimerte at jordens gull representerte en terning på 20 meter per side, eller nærmere bestemt 800 kubikkmeter. I dag har World Gold Council utvidet terningen til 21,4 meter per side med en vekt på 190 040 tonn. Det hører også med til fortellingen at to tredeler har blitt utvunnet etter 1950.

Hva brukes gull til?
World Gold Council har delt terningen opp i fem seksjoner. Smykker utgjør 91 718 tonn (47,7 % ), private investeringer utgjør 40 035 tonn (21,1 %), sentralbanker og andre offentlige sektorer har gjemt bort 32 575 tonn (17,1 %). De resterende 26 711 tonn gull (14,1 %) er en sekkekategori, her regnes blant annet vanlige menneskers gullkjøp for å legge under madrassen. WGC estimerer at det fremdeles ligger 54 000 tonn under bakken. Men et gammelt ordtak sier: - Gull er hvor du finner det!

Kostnader og sted
Uansett er det svært vanskelig å avgjøre nøyaktig hvor mye gull som ligger og «venter» på å finnes fram. Og flere faktorer må tas i betraktning når det gjelder utvinning. Prisen på gull er styrende. Per 27. november 2018 kjøpes og selges gull på børsen for ca. 8 700 kroner per ounce (31,103 gram). Det er ikke uvanlig at kostnadene for å utvinne én ounce gull ligger på noe mellom 5000 - 8000 kroner per ounce. Dette er avhengig av mengden gull (0,5 – 5 gram) per tonn løsmasse som må renses. En annen faktor er teknologisk utnyttelse av malmen i allerede eksisterende gruver. En tredje faktor er kostnadene i forbindelse med jakten på nye lovende gullfelt.

Iskaldt gull
Antarktis er et jomfruelig kontinent og etter hvert som isen smelter og blottlegger nytt land vil multinasjonale gruveselskaper kaste seg ut i letingen etter nye mineralressurser hvis klimakrisen ikke umuliggjør det. Utforsking av Grønland allerede godt i gang og landets myndighetene selger lisenser for nye framtidige  klimaskadelige prosjekter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar