torsdag 24. august 2017

Bankkriser i Norge

av Robert Wood – Sosiolog
Bankkriser er ikke et nytt fenomen. Ordet gir assosiasjoner til økonomiutdannede og velkledde menn i blå dress som beklager sammenbruddet de forårsaket. Banker har gått på ryggen like lenge som samfunnet har hatt bankvesen.

I en artikkel i Store Norske Leksikon av Trond Gram får du fin oversikt over bankkriser. De oppsto i 1847, 1857, 1864, 1880 - 1890, 1899 - 1905, 1920 - 1928. I nyere tid har vi hatt bankkrise i 1991 – 1993. Da måtte staten ta kontroll over DNB, Fokus Bank og Kredittkassen, og mange tapte penger da aksjene de hadde kjøpt, ble verdiløse. I 2008 ble en ny verdensomspennende bankkrise utløst i USA. I en periode på 18 måneder tapte oljefondet rundt 90 milliarder euro, mer enn 25 prosent av Norges bruttonasjonalprodukt!
   Kort sagt... Vet de «velutdannede» bedriftsøkonomene hva de driver med? Bankkriser oppstår når bankene låner ut for mye penger til folk som ikke kan betjene lånet, eller investerer i aksjer og finanspapirer som ikke gir utbytte. Det er mange grunner til at feil begås, men konsekvensene er like hver gang det går galt. Vanlige mennesker må ta støyten og betale for bankledelsens tabber.

Etter syv rike år kommer...?
I Norge garanterer staten for bankkundenes innskudd på opp til 2 millioner kroner. Får EU det som unionen vil, blir grensen senket til ca. 900.000 kroner. (100 000 euro). I praksis betyr dette at bankkunder vil miste alt de har over dette beløpet neste gang banken deres går konkurs. For konkurs vil den gå.... Det er bare et spørsmål om tid.
   Videre er det tvilsomt at Den norske stat vil klare å oppfylle garantien på 2 millioner kroner hvis Norges oljesårbare økonomi treffes av ny verdensomspennende, økonomisk tsunami. En slik katastrofe vil muligens skje når den trillionbelånte amerikanske økonomien forårsaker en superkollaps på Wall Street. Oljefondets «trygge» investeringer er bygget på en sandgrunn av amerikanske dollar og kriserammede euro. Det er ikke lurt å bygge økonomiske investeringer på kvikksand når pengene burde ha blitt brukt til modernisering av Norge.
   Ledelsen i Norges Bank, DNB og andre spekulantbanker har fortrengt historien om bankkrisene landet har vært gjennom de siste 200 årene. Men er det noe historien har lært oss, så er det at bankhistorie gjentar seg.

I full storm er reserveror kjekt å ha
Det er mange måter å sikre seg, om ikke annet litt, mot dårlige tider. Å ha noko på varastyre er et uttrykk som kommer fra sørlige og vestlige områder på Østlandet. Det vil si å ha et eller annet i reserve eller i bakhånd. Varastyre var opprinnelig et navn på et reserveror om bord i båter, men det kan også anvendes i forbindelse med personlig økonomi. 
   I Norge, som i andre land, er kontanter et godt reserveror det øyeblikket bankene stopper mulighetene for uttak eller myndighetene setter banken under administrasjon. Noen kjøper også gull og sølv for å ha på varastyret. Tradisjonelt har sølv vært det foretrukne metallet å ha på kistebunnen i Norge. For tiden er prisen på dette metallet kunstig lavt og man må betale ca. 5,10 – 5,40 kroner per gram hvis man kjøper momsfrie investeringsmynter i 999,9/1000 renhet. Bankkriser i Norge

mandag 21. august 2017

Britene sparer i gull

av Robert Wood - Sosiolog - 
Økonomiske flyktninger er skeptiske til papirpenger. De kjøper gjerne gull og sølv for å ha backup i tilfelle børskrakk, nedgangstider og/eller kraftig inflasjon.

London Calling
Det er vanskelig å gjette hvor mye gull britene har under madrassen, men London regnes for ett av de tryggere stedene i verden å lagre gull. Og ikke bare briter, men rike mennesker, diktatorer og statsmenn fra hele verden har London som sitt foretrukne Safehouse når de lagrer sitt private gull.
     Time, 21. august 2017, melder i en liten oppsummering at folk lagrer sin privatformue i verdensbyen. Her ligger nesten 7500 tonn privateid gull til en verdi av ca. 330 millioner kroner per tonn. Til sammenligning har sentralbankene i U.S 8133 tonn, Tyskland 3377 tonn, (IMF 2451 tonn), Italia 2451 tonn og Kina 1842 tonn gull.

søndag 20. august 2017

50-øringer er gull verdt

Gamle 50-øringer kan byttes til sølv og gull

Det flyter millioner av kroner i form av gamle 50 øringer i norske hjem, men det ennå ikke for sent å veksle inn dine gamle 50-øringer utgitt i perioden 1996 -2011. (brune). Norges Bank opplyser at myntene kan veksles uten gebyr fram til 1. mai 2022 Du kan også henvende seg til Norges banks sentralbankdepoter i Bergen, Stavanger, Trondheim og Tromsø for å veksle. Men hvis du har 50 øringer for mer enn 10 000 kroner under madrassen skal kopi av gyldig legitimasjon vedlegges.

mandag 14. august 2017

Gull mot Kreft

av Robert Wood - Sosiolog - 
Litt av gullet som graves opp, med store store miljøkostnader for kloden, kan kanskje bli brukt i kampen mot kreft. Nanopartikler av gull, kan bli en viktig katalysator i forbindelse med riktigere medisineringen.

Et team vitenskapsmenn, ved University of Edinburgh, har funnet ut at en ørliten mekanisk innretning med nanomengder av gull kan forsterke effekten av lungekreft-medisinering. Dermed kan man forhåpentligvis redusere skadene av kjemoterapi. The University of Edinburgh: Gull mot kreft


torsdag 10. august 2017

Krugerrand

Krugerrand er synonymt med gullmynt. Den sørafrikanske mynten ble for første gang produsert i 1967. Mynten ble et symbol på Sør-Afrikas tilsynelatende uuttømmelige gullgruver.

Gullmynten ble for første gang produsert i 1967. Den skulle i første omgang markedsføres som valuta mot velstående mennesker som ikke var interessert i å betale avgifter på gullbarrer slik som det er i Norge den dag i dag. Mynten er gyldig betalingsmiddel i Sør-Afrika, med en nominell verdi på en symbolsk verdi på 10 rand. Dette til tross for at pengeverdien ikke er preget inn på mynten. Både Tolletaten og Skatteetaten aksepterer ikke Krugerrand som valuta, men en vare som det må betales merverdiavgift og skatt på ved egenimport til kongeriket.
   På 1960-tallet var det ulovlig for privatpersoner å eie gull i USA med unntak av smykker. Sør-Afrika var på den tiden verdens ledende produsent av gull, og ønsket å omgå dette forbudet for å kunne eksportere til det amerikanske markedet. Løsningen ble å lage mynter, da det ikke var forbudt å eie utenlandsk valuta.
   Krugerland var og blir produsert med et eneste siktemål – investorer, og alle med et overskudd penger, som kunne tenke seg å sikre sine verdier i edelt metall. Det var gullinnholdet i mynten det dreide seg om, og dermed ble Krugerrand den første mynten som inneholdt én troy ounce - 31,103 gram - gull.
   Krugerrand fikk navnet sitt etter Paul Kruger, presidenten i Den sørafrikanske republikk. Baksiden viser Sør-Afrikas nasjonaldyr, springbukken, og "Sør-Afrika" er preget både på engelsk og afrikaans.
   Krugerrand er en gjenganger i krimfortellinger, smuglerhistorier og real life. Mynten er kjent over hele verden og aksepteres av alle som ikke finner at cash er godt nok som verdibærer. 10. august 2017 kostet en Krugerrand 10800.- og 13. september 2018 - 10571.-
Our lives are in his hands, we pay with Krugerrands
The currency of pain to help us leaving
- Dreams of Leaving - The Human League

onsdag 9. august 2017

Grip ikke en fallende kniv

av Robert Wood – Sosiolog
Ikke grip etter en fallende kniv, er børsslang. Uttrykket reflekterer over at noe verdifullt, for eksempel aksjer, obligasjoner eller edle metaller, faller kraftig i pris over kort tid.

Umiddelbart innebærer rådet at man bør ikke kjøpe et produkt som faller i verdi fordi man tror at prisen har nådd bunnen. Håpet er jo at man har kjøpt på riktig tidspunkt. Kjøper man på laveste punkt av verdikurven, det punktet der kniven ikke faller videre, kan man selge med fortjeneste når produktet igjen stiger i verdi. Men verden er full av optimistiske spekulanter med blødende sår på hendene og i børskontoen etter at kniven likevel har fortsatt å falle... og falle... og falle. Noen ganger har kniven falt så langt at den har skåret over livstråden til både spekulanten og produktet. Konkurs på alle nivåer er dermed resultatet, og spekulanten hopper ut av vinduet - slik som skjedde under det store børskrakket i 1929.

Arbeidsmarkedet er godt
En av mange faktorer som skal være med på å påvirker prisen på gull og dermed prisen på sølv, er arbeidsmarkeds-statistikken i USA. Gode tider, med «Hele folket i arbeid» kan føre til synkende priser på edle metaller. Folk får mer penger mellom hendene, og konsumforbruket kan holdes oppe. Kortterminalene går varme hos verdens største bedrift, Walmart, og eierfamilien kan smykke seg med tittelen super-duper rik. Det vil si at en familie eier mer enn de 100 millioner fattigste innbyggerne i landet. Ingen grunn til å bekymre seg så lenge hjulene går rundt og dermed én grunn mindre til at folk ikke tenker på å sikre seg mot dårligere tider, for eksempel ved å kjøpe gull.
   Uansett, rik eller fattig, så går prisen på gull opp og ned... For vanlige lønnstakere som kjøper litt gull eller sølv i ny og ne, spiller gullprisen liten rolle så lenge verden befinner seg i en nogenlunde fredelig og produktiv normaltilstand. Selskapene som kjøper og selger edle metaller, tar seg en provisjon for hvert kjøp og salg de gjennomfører. Prisen må stige minst 10 -15 prosent for at man skal få igjen det man gav for gullet.

Grip en fallende kniv.... Hvis du har råd til det
Så hvorfor kjøpe gull eller sølv som privatperson? Vel, du kan velge å se et kraftig prisfall som en fallende kniv og likevel gripe etter «kniven». Da kjøper du gull og sølv på et tidspunkt du tror er gunstig. Dette gjelder spesielt for investeringsmynter i sølv. Den 8. august 2017 koster den billigste sølvmynten på 1 oz (31,103 gram) med rent momsfritt sølv 154 kroner.
   Så kan du spørre deg selv om hvorfor sølv er så lavt priset? Tross alt er jo dette metallet et industrimetall. Ifølge Silver Institute blir 55 % brukt av industrien. Solcelleprodusentene etterspør mer sølv til tross for at de har klart å senke sølvmengden i nye paneler. Resten av årsproduksjonen, og litt til, blir brukt til smykker, barrer, mynter og sølvtøy. I denne sammenheng betyr "litt til" at det for 4. år på rad brukes mer sølv globalt enn det produseres. Foreløpig er det ingen mangel på sølv da det er mye på lager. Imidlertid er det mange faktorer som tilsier økende etterspørsel av metallet, og med økende etterspørsel stiger som regel prisene.
   Uansett, om prisen på sølv for tiden er en fallende kniv eller ikke, finner jeg det sannsynlig at det ikke er langt ned før kniven når prisbunnen og vil bli stående og dirre i en sølvbarre. Kanskje en investeringsmynt på en ounce bare vil koste 130 kroner om ikke så lenge? Personlig tviler jeg sterkt på at sølvprisen vil nå et Før Trump nivå. Likevel oppfatter jeg det slik at de mange usikre variablene, som virvler rundt i en voksende økonomisk skypumpe, kan true med å knuse verdens økonomiske skrøpelige struktur og tvinge sølvprisen i været.

Kjøp litt sølv i dag?
Likevel.... selv om du blir advart og sølvprisen kan falle enda mer, er det tvilsomt at en småinvestor noen gang vil tjene penger på kjøp og salg av metallet, så kan det ikke skade å ha en liten forsikring i sølv. I Norge har vi lange tradisjoner når det gjelder å ha sølv på kistebunnen, og så lenge du føler at du kan unnvære en torskehode-seddel eller ti, behøver ikke sølv være det dårligste kjøpet du gjør i år.

søndag 6. august 2017

Gold Tourists in India and Norway

by Robert Wood - Sociologist - 
If you are traveling to India as a Norwegian tourist you get a good deal buying jewelry, But if you are visiting Norway as a tourist from India, you get a good gold deal buying investment coins.

Update: At the time of writing, August 5. 2017 the rate for 1 tola (10 grams) gold is 28406 rupees (INR), which the Norwegian DNB's currency calculator deem to be 4079 kroner (NOK) – (542 USD). That means that you have to pay 2840,6 rupees, or 407,9 kroner (54 USD) for one gram of the yellow stuff in India. GlodPriceIndia
   On the other hand, if you buy an one ounce Canadian Maple Leaf coin (31,103 grams) for 10563 kroner (101567 INR - 1403 USD) you have to pay 340 kroner (3269 INR - 45 USD) for one gram of the yellow stuff in Norway.
   There might be some small iregularities in the above mentioned prices due to currency irregularities between INT, NOK and USD. - rw

fredag 4. august 2017

100 kilos gullmynt

av Robert Wood - Sosiolog -
Det finnes bitte,bitte små mynter som får god plass på en lillefingernegl og store store mynter som veier over 5 tonn. Sistnevnte er fremdeles gangbar mynt Mikronesiaføderasjonen.

Store mynter er ikke noe nytt, men det er uvanlig å produserer 100 kg gullmynter. Royal Canadian Mint produserte likevel fem Big Canadian Leaf pålydende 1 million dollar i 2007. Og begrunnelsen for å gjøre dette var: Because we can.
   Men der det er penger er det tyver og en av myntene ble stjålet fra Bode museum i Berlin. Tyvene brukte en trillebår til å frakte den ut av museet. Gullmynten har ikke blitt funnet og det er sannsynlig at den er blitt smeltet om til mindre enheter.  100 kg gullmynt - BBC news