mandag 30. mars 2015

Gull som investering

av Robert Wood - Sosiolog -
Du kan investere i fysisk gull eller ikke-fysisk gull. Fysisk gull får du i hånden når du betaler for det. Ikke-fysisk gull kjøper du gjennom en megler på børsen – Comex – og som du selger igjen uten noensinne å se det.

Tradisjoner, markedskrefter, prisen på gullsmykker og verdisetting av gull gjør det umulig å få kjøpt rent gull hos tradisjonslenkede norske gullsmedbutikker. 25 % merverdiavgift på smykker er en uoverstigelig investeringsbarriere for både gull og sølv. Dessuten er tilbakesalgverdien lav for gullsmykker og meningsløs lav for sølv. Hvis du virkelig ønsker å investere i gullsmykker, må de kjøpes i land hvor prisen ligger tett opp til metallets dagspris (spotpris). Det samme gjelder sølv- og gullbarrer. De må kjøpes i land som ikke skattlegger edle metaller.

Tjene penger på gull
Vil du forsøke å tjene penger på investering i fysisk gull i Norge, er kjøp og salg av mynter eneste alternativ. Mynter er ikke merverdiavgiftpliktige. De kostet 275 kroner grammet per dags dato. (Oppdatert: 03.02.17 - 340 kroner per gram). Men hva skal til for å tjene penger på kjøp og salg av gull? Ganske mye, men det er ikke umulig hvis tilfeldighetene går i din favør. I det hele tatt er edle metaller langt mer uhåndterlig enn aksjer og fonds, men til gjengjeld kan du holde metallet i hånden.

Tilfeldighetenes marked
Solgte du, for eksempel, gull 1. mars 2014, ville du ha fått 116 kroner for 14 karat, 148 kroner for 18 karat, 181 kroner for 22 karat og 245 kroner for 24 karat.
Solgte du gull 30. mars 2015, ville du ha fått 135 kroner for 14 karat, 173 kroner for 18 karat, 211 kroner for 22 karat og 275 kroner for 24 karat.
   Som du kan se, har det funnet sted en verdiøkning. Ikke fordi gullet har blitt mer verdt, for det har sunket US$ 100 i verdi i løpet av perioden. Det er verdiøkning på amerikanske dollar som er årsaken. Differansen fra år til år for 24 karat blir 30 kroner per gram. Hadde du gamblet og kjøpt en 1-kilos gullmynt 1. mars 2014, kunne du i dag (30. mars 2014 ) tatt ut en fortjeneste på 30 000 kroner.

Investeringsmynt i gull
Hvis du kjøper en Canadian Maple Leaf gullmynt i dag, betaler du 9 952 kroner for myntens 31,103 gram, eller 320 kroner grammet. Bondeanger du og vil selge den tilbake umiddelbart, ville du ha fått 8 552 kroner, altså et tap på totalt 1 400 kroner, eller nærmere spesifisert 45 kroner grammet. Det er et gap på 14 % mellom kjøp og salg. Dette gapet må fylles, enten med en framtidig stigning gullverdien eller med en endring i verdien på amerikanske dollar, før du kan selge med fortjeneste.

Comex
En spillebule for de rike. Minsteinnsatsen er for høy for en småinvestor. Sjansen for å tape skjorta er stor, og som all annen børsspekulasjon, hviler suksess på en blanding av kunnskaper og tilfeldigheter.    Vil du forsøke deg på kjøp og salg av ikke-fysisk gull, trenger du en dyktig megler med ekspertise på området. Kanskje han kan anbefale fond som har spesialisert seg på gull og sølv.  Men likevel spør deg selv. Hvorfor vil en ekspert på området leve som megler istedenfor å tjene seg søkkrik på sin egen kompetanse som privat investor?

For spesielt interesserte
Vi lever i en ustabil verden hvor neste finanskrise lurer bak de greske søylene foran børsene. Flere og flere mennesker investerer litt av pengene sine i gull og sølv for å ha noe å falle tilbake på hvis verdensøkonomien skulle spinne ut av kontroll. Fysisk gull koster mer enn spotpris gull, men om ikke annet vil du ha langt bedre kontroll. Du kan holde det i hånden.

onsdag 25. mars 2015

Norges Gullsmedforbund

Gullsmykker er rådyre i Norge, men Norges Gullsmedforbund har 8 karat unnskyldninger om merverdiavgift, produksjonskostnader, lønninger og skyhøye fortjenestemarginer.

Sedvane = stagnasjon
Norges Gullsmedforbund representerer over 500 medlemmer, men likevel er det umulig å få kjøpt rent gull i gullsmedbutikkene. Jeg forespurte administrerende direktør  i forbundet om årsakene til at 24 karat ikke tilbys kundene. Videre påpekte jeg at det er svært vanskelig å få kjøpt 20 eller 22 karat gull. Til svar fikk jeg at det er norsk sedvane å selge 14 karat gull.

Nei til renere gull
Ved spørsmål om norske gullsmeder etter hvert vil satse på mer gull i smykkene, oppfattes svaret som nei! Sedvanen med bare 585/1000 andeler gull vil bli opprettholdt. Gullsmykker med denne gehalten skinner hos gullsmedene, men kalles for skrapgull når det selges til oppkjøpere. Det er bransjelogikk å selge skrapgull til mange ganger prisen av rent gull. Fortjenesten øker!

Hvem vil ha skrapgull?
I hvert fall ikke kvinner fra Asia. Tradisjonen tro vil de bære smykker med høyest mulig gullgehalt. De finner ikke smykker de ønsker seg hos norske gullsmeder. De går til sine egne smykkeselgere eller tar med smykker fra utlandet. Også her har vi med sedvane å gjøre. Kvinner fra India, Pakistan, Bangladesh, Tyrkia og arabiske land for å nevne noen. Smykker er ikke bare smykker, men også en investering for å sikre seg i dårlige tider. Dessuten har det noe med at slekt skal følge slekters gang. Gullet som bestemor samlet, går videre til mor, som gir det videre til sine døtre. Et nygift par fra Birmingham

Gullsmedgull er svindyrt
Det er oppstått en kløft mellom tilbud og etterspørsel. Gullsmykker i Norge er svindyre i forhold til investeringsgull. Flere kjøper smykker i rent gull i utlandet. Dessuten vokser salget av sølv- og gullmynter i Norge. Frykten for økende inflasjon og en ny finanskrise er en viktig pådriver for å ha sølv og gull på kistebunnen.

mandag 23. mars 2015

Thaigull som investering

av Robert Wood - Sosiolog -
Hvert år reiser 50 000 nordmenn til Thailand. Ordet gullsmed får den betydning ordet skal ha for de som benytter sjansen til å investere i gullsmykker. Glitrende gull skinner i vinduene.

Det glinser i hals- og armbånd, ringer, anheng og ørepynt i alle størrelser. Her dreier det seg like mye om gull som smykkets utforming og design. Selv om gullet er viktigst, er variasjonen i utforming så stort at det skal godt gjøres ikke å finne et smykke som får begjæret til å klemme begeistret rundt hjerteroten. Det spesielle med thaigull er at det er nesten rent, iblandet litt sølv og har en gul-gult farge.

Smykker til begjær
Halskjeder i Thailand selges som 15,16 gram eller 30,32gram med en renhet på 96,5. Kjøper du kjede på 15,16 gram inneholder det14,71 gram gull som koster (23.03.15) 18250 bath (ca. 5000.- kroner). Det betyr at du betaler ca. 330 kroner per gram for halskjedet. Mao du betaler svært lite for arbeidet bak smykket.

Gullselgere
I Thailand må gullselgere rette seg etter gullprisen fastsatt av Thai Gold Traders Association De er pliktig til å vise at prisen går opp eller ned hvis den endrer seg mer enn 50 bath. Prisen er som regel slått opp ved inngangsdøren eller over disken.

Oslopris over disk
Gullprisen i Oslo (23.03.15) for en 1 ounce Maple Leaf gullmynt er 9851 kroner. Noe som tilsvarer 317 kroner per gram. Rent gull i form av merverdiavgift frie gullmynter er billigere i Oslo enn gullet i gullsmykker i Thailand. Men til gjengjeld betaler du langt mindre for selve designet og smykket enn det du ville gjort i Norge. Oppdatert: (06.12.2018)  koster 1 ounce Maple Leaf gullmynt ca. 11150 kroner. (359 kroner per gram). Gullsmeder selger skrapgull

fredag 20. mars 2015

Design koster flesk

av Robert Wood
Design betyr alt. Norske kunder tar ikke verdien på selve gullet i betraktning, men betaler utsalgspris med moms uten å tenke over at de betaler ekstremt dyrt for selve gullet.

Det selges stort sett 14 karat (585/1000) gull i Norge. Dette er en forutsetning som må tas i betraktning hvis den reelle gullprisen betyr noe for deg. Hvis prisnivået på selve gullsmykket spiller ingen rolle og design er alt, er gullverdien bare å glemme.  Er det motsatte er tilfelle og du spør om smykkets gullvekt, regn med et overrasket blikk. Underforstått, hvordan våger du å spørre om slike uvesentligheter når du skal kjøpe et smykke? Slikt er man ikke vant til i norske gullsmedbutikker. Er du rik nok til å kjøpe kjempedyrt gullsmedgull i Norge, har du ikke behov for å spørre om vekten.

Bondefanget
Du lar deg for eksempel friste av et halskjede med oppgitt vekt 14,1 gram og 14 karat gull til 8 876 kroner. I et slikt tilfelle vil du betale svært dyrt for selve gullet. Med hjelp av formelen kan du beregner rent-gull innholdet: 14,1 gram x 14 karat : 24 karat = 8,225 gram rent gull i smykket. Du betaler 1 079 kroner per gram for selve gullet i halskjedet
   24 karat (999.9/1000) investeringsgull koster 340 kroner per gram. (03.02.2017). Da kan du virkelig spørre deg selv om kjedets design er verdt 760 kroner grammet. Hvis du har penger nok og pris ikke betyr noe er designprisen grei nok, men er du på jakt etter en investering for fremtiden er du blitt bondefanget!

Internett mon amour
I våre dager er butikken bare ett sted du kan kjøpe gullsmykker. Internett er blitt en viktig salgskanal. Tilbudene er mange, noen søk på nettet vil bekrefte dette. En av landets velkjente gullsmedforretninger, David Andersen, oppgir på produktarket at et smykke inneholder 750/1000 deler gull, men ikke hvor mye produktet veier. Imidlertid oppgis designernavn som kan ha betydning for noen. Andre nettbutikker er flinkere med vekt, men ikke fullt så flinke til å opplyse om gullinnhold.

Enorm prisforskjell
Et annet aspekt når det gjelder salg av gullsmykker i Norge, er den enorme prisforskjellen fra butikk til butikk når det gjelder produkter i 14 karat (585). I ovennevnte eksempel betaler du 1 079 kroner grammet, men ved litt leting fant jeg en nettbutikk som forlangte en lavere pris for et halskjede på 32 gram. Det kostet 12 900 kroner. Ifølge formel har smykket 32 gram x 14 karat : 24 karat = 18,666 gram rent gull i seg. Det vil si at du betaler 691 kroner per gram for gullgehalten i halskjedet. De to halssmykkene har en prisdifferanse på hele 388 kroner per gram gull.

For og imot
Kort oppsummert kan du kjøpe rimeligere gullsmykker på internett enn i gullsmedbutikkene i Norge. Ulempen med internettkjøp er at du ikke får holdt smykket i hånden og kontrollert det. Du kan eller ikke ta det med deg når du har betalt. Dessuten er selve prosessen med å bytte og reklamere er tyngre enn ved kjøp over disk hvor du bare kan stikke innom butikken.

mandag 16. mars 2015

Gullsmeder selger skrapgull

av Robert Wood - Sosiolog -
I gamle, gamle dager var lauget garantist for at håndverket, en bastion for inspirasjon og støtte. En gullsmed var en gullsmed, men i dag er de en utdøende art i Norge.

Ennå finnes det gullsmeder i Norge som har spesialisert seg på dyre merkevare og personlig service. De lager utsøkte varer i gull, sølv og platina, men det er skrapgull som selges over disk og  nett.

Importerte gullsmykker
Bensinstasjoner selger varer som har svært lite å gjøre med kjøretøy, for eksempel melk og egg. Supermarkedet selger varer som før var forbeholdt jernvarer og elektro. Det samme har skjedd i gullsmedbransjen. Istedenfor å bli ved sin lest og satset på et stort utvalg av smykker og edelstener, domineres nå gullsmedbutikkene av varer som vanskelig kan knyttes til gullsmedfaget.
   Stikker du innom en norsk gullsmedbutikk, vil det slå deg at det ikke gullfarge som glitrer mot deg. Riktignok blinker de fra hyllene i briljanter og lavkarat diamanter. Du finner masseproduserte designsmykker av stål, lær og farget glass. Armbåndsur i middelmådig kvalitet, men med fancy logoer, dåpsgaver av tinn og sølvbestikk norske mønster ligger i slitte glassdisker. 
   Det er lite av det eksklusive. Rubiner, diamanter, perfekte svarte perler og smaragdgrønne steiner i svært-mange-tusen-kroners-klassen ligger ikke i innbruddsikre panserglasskasser i påvente av montering i spesialdesignede smykker. I det hele tatt vokser det fram en følelse av å være inne i en glamourfylt krambod. Den loslitte klisjéen presser seg på: Det er ikke gull alt som glitrer. Det glitrer nesten ikke i gull i det hele tatt.

Elendig utvalg – Ublue priser
Dårlig utvalg er én ting, men blodpriser er noe ganske annet. Jeg forespurte i en gullsmedbutikk i Oslo om å få ta en titt på halssmykker. Jeg ble ledet fram til et unnselig glasskap bak i butikklokalet. Etter å ha lett fram skapnøkkelen, hentet ekspeditøren fram det lille som fantes av halskjeder. Jeg kunne få kjøpt et tynt venetiansk anhengkjede i gull, én millimeter i tykkelse, 42 centimeter langt til 2 400 kroner. Jeg kunne også bli eier av et smykke som så ut til å være gulltungt, men i hånden veide det knapt 10 gram. Lenkene var hule, og smykket raslet som den billigste plastikk. Prisen var 27 000 kroner for 14 karat (585/1000). Smykket inneholdt med andre ord knapt 6 gram gull. Hadde jeg kjøpt dette smykket, ville jeg ha betalt 4 500 kroner per gram for selve gullet.
   En annen gullsmedbutikk hadde et marginalt bedre utvalg av halssmykker. Det tyngste jeg fikk tilbud på, var på hele 111,5 gram og krevde oksenakke for å komme til sin rett. Prislappen viste det nette beløpet 153 400 kroner. Her var det snakk om et 18 karat (750/1000) kjede med gullinnhold på 84 gram, og jeg ville ha betalt 1 826 kroner per gram.

Design er alt
For norske kvinner er design alt. For mange innvandrerkvinner er design og prisen på gull alt. Kanskje noe alle bør tenke på neste gang man kjøper gull.

Rent gull over disk
15 mars 2015 kostet rent 999,9/1000 gull 330 kroner grammet som mva. fri investeringsmynt.
3 februar 2017 kostet rent 999,9/1000 gull 340 kroner grammet som mva. fri investeringsmynt.

fredag 13. mars 2015

Et nygift par fra Birmingham

av Robert Wood - Sosiolog -
Norske kvinner har mistet tradisjonen ved å beskytte seg økonomisk i sølv og gull. For mange kvinner fra Det store utland regnes gull som et fremragende sikkerhetsnett i dårligere tider.

På et middelklassehotell i Kuala Lumpur kommer jeg i snakk med et ungt, nygift, britisk par med pakistansk bakgrunn, Yasmin og Aamir. Begge er annen generasjon med et bein i begge kulturer. Aamir jobber i pappas møbelbutikk og Yasmin på kontor. Den brede Birminghamdialekten røper at de er nærmere arbeiderklassen enn noen annen klasse.

Et enkelt gullkjede
Yasmin har et enkelt gullkjede rundt halsen, og ved spørsmål om hun fikk gull til bryllupet svarer hun bekreftende. Et stort halssmykke av moren og bangles (armbånd) av tanter på begge sider. Jeg spør Aamir om hans mor har mange gullsmykker, og etter en kort og livlig diskusjon de unge i mellom kom de fram til at moren må ha omtrent én kilo gull i form av smykker. Smykker moren liker å vise fram på spesielle anledninger og familiesammenkomster. Røft vurdert hadde hun 22 karat smykker for 300 000 kroner. Yasmin fortalte videre at hun kom til å bruke litt av pengene hun tjente i framtiden til å kjøpe gullsmykker. Dessuten visste hun at hun morens smykker ville gå i arv til henne en gang i framtiden.

Millioner av kvinner kjøper gull
Yasmin er ikke alene, for bare i India kjøpes det mellom 800 – 1000 kilo gull pr. år og samme mengden skifter hender i Kina. Indiske husmødre har 20 000 – 30 000 kilo gull på kistebunnen, noe som tilsvarer verdien til Det norske oljefondet, 7400 milliarder kroner.
   Også kvinner fra India, Pakistan, Thailand, Irak og Kina, som lever i Norge, investerer i gullsmykker med høyt gullinnhold. Noen av dem klarer å overføre sine verdier om sikkerhet gjennom smykker til sine døtre. Gull koster nesten det samme verden over. Det er lokale variasjoner på pris på selve metallet, slik at selve gevinsten ved kjøp av gull i utlandet er ikke stor. Den reelle gevinsten ligger i selve smykket. Kjøper du smykker i ovennevnte land koster selve håndverket nesten ingen ting.
           
Sjekk prisen hjemme og ute
Lokale variasjoner på pris på gullsmykker er et vidt begrep og for Norges vedkommende er det merverdiavgiften. 25 % er en ekstremavgift i verdenssammenheng. Det betyr prisen på gull må stige med minst 35 % for at man skal få tilbake det man gav for det.
   Her støter vi på merverdiavgiftens moralske dilemma. Det må være fristende å glemme at man har med seg verdifulle gullsmykker rundt hals eller håndledd etter besøk i utlandet. Men man har lov til å ta med seg varer for 6 000 kroner hvis man har vært utenfor Norge i mer enn 24 timer. (Omtrent 15 gram rent gull.)

Avgiftsfrie investeringsmynter
Det unge paret fra Birmingham viser at det å sikre seg økonomisk med gull er en levende tradisjon. Når skikk og bruk møter norsk virkelighet, vil enhver med økonomisk sans vurdere hvilke alternativer man har å velge mellom. Det beste alternativet i Norge er å kjøpe merverdiavgiftfrie sølv og gullmynter. Canadian Leaf mynter er en av de bedre kjøpene på sølv og gull markedet.

onsdag 11. mars 2015

Gull på kistebunnen

av Robert Wood - Sosiolog -
Rent gull selges ikke i gullsmedbutikkene. Vil investere og spare i fysisk gull i Norge, er det mange barrikader å storme.

Norge er annerledeslandet når det gjelder kjøp og salg av fysisk sølv og gull. For det første er det 25 % merverdiavgift på sølv- og gullbarrer og sølv- og gullsmykker. Dette har ført til smugling med mulighet for å stikke momsen i egen lomme. En ny lov skal hindre smugling.

Et slag i luften
Lovforslaget skyldes avdekking av merverdiavgiftssvindel med investeringsgull i Norge gjennom organiserte nettverk. Svindelen kan gjennomføres fordi omsetning av investeringsgull i Norge er avgiftspliktig i motsetning til de fleste land i Europa. I tillegg kommer at gull har en høy verdi målt opp mot vekt og volum, og er relativt lett omsettelig både i Norge og internasjonalt.
   Ved å flytte ansvaret for beregning og betaling av merverdiavgift fra selgeren til mottakeren, bortfaller denne svindelmuligheten. 
(Lov er innført etter at dette innlegget ble skrevet.)

Ansvaret for å beregne og betale merverdiavgift gjelder mellom bedrifter. Privatpersoner må fortsatt betale avgiften på vanlig måte. Så sant de ikke kjøper gull og sølvmynter. Investeringsmynter er fritatt for merverdiavgift.
   På privatmarkedet ønsker mange å kjøpe gull til en pris tettest mulig opp til og gjerne under dagens spotpris (det gullet koster på børsen til enhver tid.) da det blir lettere å selge med fortjeneste. Andre igjen er villige til å betale ekstra over spotpris fordi gull for eksempel kan veksles med valuta som kriminelle miljøer ønsker å hvitvaske.

Avgifter fører til smugling
Ett eksempel på reaksjon på myndighetenes avgiftspålegg er India. Myndighetene påla importørene en importavgift på 8 – 10 % i et forsøk på å dempe befolkningens enorme appetitt etter gull. Imidlertid førte tiltaket til omfattende smugling.
   Norge har merverdiavgift, Sverige ikke. India har importavgift, Dubai ikke. Blir gapet mellom tilbud og etterspørsel for stort, fylles differansen med smuglervarer.

Gull på kistebunnen
Gull og sølv har en merkverdig plass i Det norske folks hoder. Vi tror sølv er verdifullt og at det er greit å betale ti ganger mer for 585 skrapgull. Vi tror at en sparekonto til 0,15 % er himmel på jord og at gull har ingen plass på kistebunnen. De siste årene har flere og flere folk oppdaget at det kanskje er lurt å gjemme edle metaller på kistebunnen. Avgiftsfritt gull kjøpe og selges i langt høyere grad enn før. Tolletaten klør seg i hodet