fredag 11. desember 2015

Gullborgen – rent gull?

Jule-høytiden nærmer seg med varme stormskritt. Reklamebrosjyrer daler ned i sky som avisvedlegg, postkassenisser og handouts.

Kjøp! KJØP! Kjøp og LØP! Gullborgen lanserer Julens store gullsalg i et 16 siders moteriktig vedlegg i rødt, hvitt og svart … Farger som går hånd i hanske med smykker i gull på vakre mennesker. Gullsmykkene har fra 0,02 til 2,00 karat diamanter. So far so good. Siden jeg ikke har noe greie på diamanter skal jeg nøye meg med noen betraktninger om gullet og sølvet i smykkene.

Gullborgen annonserer gullsmykkene sine som «Klassiske diamantsmykker i ekte gull». Noe som lett kan forlede deg til å tro at det er snakk om rent gull, det vil si gull som ikke er blandet med andre metaller. Gullbogens gull er 14 karat, en renhet på 585/1000. Dette er en legering som for gult gull består av 58,3 % gull, 30 % sølv og 11,7 % kobber. En ring som veier 4 gram inneholder 2,4 gram rent gull, tilsvarende 770 kroner i metallverdi for en ring som vil sannsynligvis koster 5 - 6 tusen kroner.

Den lave metallverdien er enda tydeligere for sølvsmykker. 999,9/1000 rent sølv koster 4 – 5 kroner grammet. Det vil si at et 4 grams sølvring inneholder edelt metall for 20 kroner. Noen av sølvsmykkene har zirikoner i svart og hvitt. Dette er et hardt silikatmineral som bryter lyset godt og er et rimelig alternativ til diamanter.

Det er umulig å si hvor mye edelt metall det er i Gullborgens smykker da de ikke oppgir hva de veier. Smykkene kjøper du for designet, ikke som investering i gull og absolutt ikke som investering i sølv.
- rw

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar