onsdag 12. november 2014

Kongens gruve

Under fjellene finnes sølv og gull, men under nattehimmelen, sult og kulde.

En tidlig vårmorgen går Knut opp til Kongens Gruve. Nok en dag med hardt slit ligger foran han. Enda en dag skal han inn i den mørke gruven for bryte sølvmalm for kongen i Danmark. Hadde ikke betalingen vært så dårlig, røyken fra fyrsettingen så voldsom, hadde dette vært arbeid å leve av. Det var allerede fraktet godt med setteved til strossen han arbeidet på. Den var pent stablet og brant livlig. Og så fort det var mulig å komme inntil den glovarme fjellveggen når veden var brent opp, ville han og de andre gå løs på steinen med kilhakke og ortmeisel. Hvis bare ikke berget hadde vært så hardt i dette Herrens år 1653. Nå klarte de bare en fingerbredde om dagen. Knapt en fot om måneden. Nei, de som hadde sin egen gård, levde et bedre liv enn han.

Bergtatt av sølvet
I en blogg om sølv og gull må jeg kaste et blikk på det mest kjente stedet for utvinningen av sølv i Norge, Kongens gruve på Kongsberg. Ovennevnte ingress er en blek fantasi om hvordan gruvearbeideren slet for å overleve. Riktignok er det forskjeller på da og nå både når det gjelder arbeidsvilkår og sikkerhet i Norge. Men mange steder i verden er arbeidsbetingelsene like elendige som de var i Norge for flere hundre år siden. Arbeidet med å ta ut malm er fremdeles hardt og farlig og gruvearbeidere blir ikke rike.

Kongsberg Sølvverk
Det finnes litteratur om Kongsberg Sølvverk. Hvor mye du vil lære om de forskjellige tema, er avhengig av din egen interesse. Jeg kan anbefale en tur til Kongsberg for å ta det skranglete gruvetoget dypt inn mørket i Christian VII stoll. Opplevelsen blir større hvis du på forhånd har tilegnet deg et ordforråd. Det får du ved å lese den gode, og ikke minst leservennlige, utgivelse; Med bergmannen i fjellets dyp av Engebretsen og Bøen og med Morten Myklebust som hardtslående illustratør. Den lettforklarende og bildemorsomme boken gir et levende inntrykk av gruvedriftens krav og plikter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar