onsdag 8. oktober 2014

Mareritt på Bankplassen

av Robert Wood - Sosiolog
Så du drømmer om å bli en økonomisk samurai? Født inn i den arbeidende klasse med nok penger til å leve et godt liv, men ikke nok til å bli fri fra lønnsslaveriet! 

Men hva så? Er det ikke bedre å leve sitt velfødde liv med en gyllen piggtråd-lenke rundt halsen enn å jobbe skitten av deg for å tjene nok til å bli økonomisk fselvstendig? Lykkelig blir du ikke. Undersøkelser viser at det øyeblikket du passerer 7-800 000 i inntekt, holdes lykkefaktoren seg stort sett konstant.Får du råd til å kjøpe den reklamepriste SUV’en til over millionen, viser andre undersøkelser at lykkefølelsen over nyervervelsen varer et halvt år. Sagt med andre ord så er de fleste med høy inntekt litt lykkeligere enn de med lav inntekt på 2-300 000 i året.

Den gode lønnsslaven
Som godt betalt lønnsslave kan du nyte livet. Styrer du økonomien slik at du ikke må selge sjelen din til Lukusfellen eller bli kjefta ut av Sinnamekker’n, kan du få et godt og ubekymret. Liv av den enkle grunn at det er deilig å bli sjefet over og bli fortalt hva du skal gjøre. Du slipper å tenke. Som vi alle vet, gjør det vondt å tenke og reflektere over tilværelsen. For ser og hører vi ikke nesten daglig i mediene om innbitte og forbitrede multimillionærer? De med penger nok til å kjøpe fly til milliarder og bulldoggsure redere med nok cash til å utruste samtlige sykehus i Norge med siste state-of-the-art kreftutstyr? Vi ser jo at det eneste de tenker på, er å karre til seg enda mer av noe de ikke trenger. Mer penger. Vi ser at de mangler visjoner og knuser jordens økologi under sine jernskodde lakksko. Vi kan tyde det slik at de har båret jernbyrd for dødsgudinnen Hel. De er levende bevis på at man ikke blir mer lykkelig av å tjene 100 millioner ekstra. Ikke lykkeligere nei, men tenk på de mulighetene du ville hatt med et par tusen millioner på konto. Tenk på alt det gode du kunne ha gjort med mer penger enn du selv klarer å forbruke.

Arvet rikdom
Det er ikke mange forunt å jobbe seg opp fra et nullpunkt til å bli styrtrik, men noen klarer det. Så hvorfor ikke deg? Vel, du har alle odds mot deg, men det er viktigere å forsøke og feile enn ikke å forsøke i det hele tatt. Det er ikke noe mål å sitte som en forbitret og halvsenil gubbe eller kjerring på et underbemannet aldershjem og forbanne deg selv:  - Hvorfor gjorde jeg det ikke? Hvorfor fulgte jeg ikke ideene og drømmene den gangen da jeg var ung nok til å gjøre det? Vel, noen har klart det i skip, andre i fisk og andre igjen i lufttransport. Noen har til og med klart å bli rike ved å kjøpe og selge sølv og gull. Men slik spekulasjon krever en innsatskapital du ikke har som lønnsslave.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar